Smaakvrienden principe

Smaak en inspiratie letterlijk voor ogen hebben
'Great cooks rarely bother to consult cookbooks'; zij denken in smaken, verbeelden zich de presentatie en vertrouwen op hun creatieve instinct. Daarbij hebben ervaren koks door jaren van proeven en experimenteren een smaakregister in hun hoofd dat hen helpt nieuwe combinaties te bedenken. Vanzelf gaat dit niet; de weg van idee tot resultaat is een intensieve zoektocht naar een nieuw product, het beste ingrediënt, een nieuwe techniek of alternatieve bereiding. Dit alles om te komen tot een gerecht met ritme en balans, contrast en structuur, waarvan de eerste hap even boeiend is als de laatste. Een vast patroon of schema voor succesvolle inspiratie is er niet; ieder heeft zo zijn eigen manieren.

Inspiratie door transparantie
De beste ideeën ontstaan vaak bij toeval. Maar wat zou er gebeuren als inspiratie transparant en inzichtelijk was? Zodat je automatisch wordt geprikkeld tot ideeën, die kunnen groeien tot een gerecht en de verfijning ervan? Stel je voor dat je van elk ingrediënt een overzicht hebt met de beste toepasbare bereidingen, technieken en ingrediënten die een relatie met elkaar hebben? Het smaakregister, zoals ervaren chefs dat in hun hoofd hebben, volledig op papier. En dat op een manier die je creativiteit stimuleert. Dat zou het ontwikkelen of bedenken van nieuwe gerechten een stuk eenvoudiger maken.

Vaak zijn we aan het graven en spoorzoeken naar dat ene idee of net dat ene accent of detail dat een gerecht of product speciaal kan maken. Maar de kans is groot dat je het net niet vindt. Van ons brein kunnen we immers niet verwachten dat alles zo één, twee, drie naar boven te halen is. Vanuit die ervaring en gedachte is Smaakvrienden ontstaan, maak inspiratie transparant met een culinaire mindmap en de ideeën worden automatisch zichtbaar.

Culinair Mindmappen
In onze vlug-vlug-maatschappij zijn we vaak onbewust georiënteerd op onze linkerhersenhelft die nauw samenhangt met het denken: logica, kennis opnemen, communicatie met de buitenwereld, luisteren en studeren. De rechterhersenhelft hangt vooral samen met gevoel: verdriet, blijheid, kunstzinnigheid, intuïtie en contact met het lichaam. Om te kunnen innoveren vanuit eigen gevoel is dus ons hele brein nodig, wat betekent dat we zowel de linker- als rechterhelft moeten prikkelen. En dat is nu precies waarvoor de mindmaps in Smaakvrienden zijn ontwikkeld. Daarin is gekozen voor een horizontale kleurrijke weergave van ingrediënten om denk-, verbeelding- en verbindingskracht te stimuleren (verticale rijen doen dit in veel mindere mate en kunnen de creativiteit zelfs remmen). De culinaire mindmaps geven ons brein de ruimte om op een spontane manier kris kras door allerlei mogelijkheden te flitsen. En zo vind je combinaties en variaties waar je eerder waarschijnlijk niet aan gedacht zult hebben. Het helpt je om originele gerechten samen stellen met een eigen identiteit, bij het verbeteren en verfijnen van gerechten en ondersteunt in het vinden van dat ene accent of detail in een gerecht.

Spice up your mind
Iedereen kent wel de bekende combinaties met een aardbei, appel, meloen, tomaat of bloemkool. Maar naast de klassieke, algemene vriendschappen houden deze ingrediënten er nog veel meer goede relaties op na. Dat zijn er zelfs te veel om allemaal uit je blote hoofd te onthouden, wat je waarschijnlijk ook niet lukt met alle namen in je adresboek. Zo zit ons brein nu eenmaal (niet) in elkaar. We denken in patronen en kaders en onze focus ligt op dat waar we op dat moment mee bezig zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat we al die andere dingen vergeten. De mindmaps in Smaakvrienden zorgen ervoor dat je bij het bedenken van een gerecht op het beslissende moment wél alle mogelijkheden overziet. Je hoeft je ogen ‘alleen’ nog maar langs de ingrediënten te laten flitsen om tot nieuwe inzichten, gerechten en/of inspiraties te komen.

Boezemvrienden en spannende vrienden
De een heeft een grote vriendenkring, de ander een kleine. Dat hangt van je eigen karakter af en hoe je in het leven staat. Iedereen is anders. Maar vaststaat dat echte vriendschap zich verdiept, je dichter tot jezelf en die ander brengt. Je leert van elkaar en vult elkaar waar nodig aan. Smaakvrienden laat zien dat groente en ook fruit menselijke trekjes heeft als het om vriendschappen gaat. Vrolijke levendige ingrediënten staan veelvuldig open om samen plezier te maken, elkaar aan te vullen en uit te dagen. Andere, meer 'timide' fruitsoorten hebben juist behoefte aan rustige en kalme relaties.

In beide boeken staan in de mindmaps speciale relaties aangegeven; de 'B' voor boezemvriend: een hartsvriend, een ingrediënt dat de meeste mensen wel kennen. De 'S' duidt op een spannende vriend: een ingrediënt dat enerverend, boeiend, verrassend en sensationeel is, maar vaak ook minder bekend. Het 'spannende' van de relatie is dan bewezen door ervaring en experiment.

Geniet van alle inspiratie en geloof vooral in je eigen unieke creativiteit!