Smaakvrienden

Hoe handig zou het zijn om bij het bedenken van je volgende gerecht precies te weten welke van de honderden ingrediënten goed bij elkaar passen? Om dat werkelijk voor je te zien en voortaan eigenhandig recepten en gerechten te creëren in plaats van af te gaan op de recepten van anderen?

Methode voor oneindige culinaire inspiratie
Smaakvrienden is een inspiratiemethode die toegang geeft tot een wereld van smaakcombinaties. Aan de hand van overzichtelijke mindmaps die de relaties tussen ingrediënten en producten weergeven, ontdek en creëer je keer op keer jouw volgende unieke gerecht. Een oneindige bron van mogelijkheden, die Angélique Schmeinck blootlegt in twee boeken Smaakvrienden Groenten en Smaakvrienden Fruit.

Kookboek voor recepten
Waar de meeste kookboeken de lezers slechts een kijkje in de keuken gunnen, laat Smaakvrienden daadwerkelijk zien welke connecties het brein van een meesterchef maakt. Smaakvrienden is dan ook géén receptenboek, maar een kookboek voor recepten.

Inspiratie door transparantie
Het principe van de methode Smaakvrienden is dat elk ingrediënt of product zijn eigen favoriete relaties met andere ingrediënten heeft. Neem nou de tomaat. Iedereen weet dat die al jaren dikke vrienden is met mozzarella, basilicum en olijfolie. Bloemkool met kaas en nootmuskaat. Appel met bleekselderij en noten. En aardbei met rabarber en crème fraîche. Maar er zijn tal van ingrediënten en vooral bereidingen waarvan minder bekend is met wie ze een vaste vriendschap hebben opgebouwd. Door deze relaties zichtbaar te maken, opent zich een wereld van culinaire mogelijkheden, combinaties en variaties. Angélique Schmeinck deelt met Smaakvrienden, behalve haar culinaire kennis en inzicht, het resultaat van vele jaren experimenteren, reizen om de wereld, inspiratie delen met collega’s en proeven, proeven en nog eens proeven.

Kijk hier voor een meer uitgebreide uitleg over het ontstaan van de methode en de gedachte achter het principe.

Voor wie?
Voor de foodprofessional, (chefs, koks, productontwikkelaars, cateraars, marketeers en fooddesigners) is Smaakvrienden hèt onmisbare naslagwerk bij het (snel) zoeken naar verse ideeën voor smaakcombinaties en verfijning in gerechten.

Smaakvrienden is er ook voor de nieuwsgierige amateur- en hobbykok die zich afvraagt hoe chefs dat toch doen? Telkens weer vernieuwende recepten en spannende smaakcombinaties bedenken.

Kortom, inspiratie voor elke kookliefhebber die stimulerende richtlijnen zoekt bij het variëren met gerechten en smaken.